Újpesti Babits Mihály Gimnázium

Ebben az összeállításban bemutatjuk iskolánkat a nyolcosztályos, illetve négyosztályos továbbtanuláson gondolkodó diákoknak és szüleiknek.

Vezetőink, tanáraink és diákjaink beszélnek gimnáziumunkról, eredményeinkről, értékeinkről. Emellett a felvételi folyamat, illetve a felvételi feltételek ismertetésével igyekszünk segíteni.

Először tekintsék meg Pataki Marianna intézményvezető köszöntőjét.

Nyolcosztályos képzésünket Sóstói Gáborné intézményvezető helyettes mutatja be.

A nyolcosztályos képzésre a felvétel pontszámok alapján történik. A pontszám több részből tevődik össze: hozott pont + központi írásbeli pont+ szóbeli pont.  A maximális pontszám: 50 pont +100 pont + 50 pont = 200 pont. Hozott pontok megállapítása a nyolcosztályos képzésben: magyar irodalom, nyelvtan, matematika, környezet, ének osztályzatok összege. (3. év vége és 4. félév). Valamennyi képzési formában az írásbeli alatt az egységes központi írásbelit kell érteni, így valamennyi hozzánk jelentkező diáknak részt kell vennie a központi írásbeli vizsgán. Pontszámegyenlőség esetén a rangsort a szerzett pontszámok alapján állapítjuk meg. A szóbeli vizsgára csak azok a tanulók jelentkezhetnek be, akik egy bizonyos pontszámot az írásbeli vizsgán megszereztek. Ezt az ún. határpontot az írásbeli vizsgák után, az értékelőlapok átadásánál hozzuk nyilvánosságra. A behívási határpontot az iskolai honlapon is közöljük.

A nyolcosztályos képzés kódjai:

Az angol csoport kódja: 0081.

A német csoport kódja: 0082         

A felvételi eljárás időpontjai és részletei honlapunk egy másik oldalán megtalálhatóak. Ide kattintva elérhető ez az oldal :

Négyosztályos képzéseinkben a 9.c osztályban japán és német nyelvek emelt szintű tanulására, a 9.d osztályban angol nyelv emelt szintű tanulására van lehetőség.

A japán oktatásról diákjaink állítottak össze egy kis ajánlót.

A német nyelv és más idegen nyelvek oktatásáról Szalai Veronika tanárnő, az idegen nyelvi munkaközösség vezetője tájékoztat:

Az angol nyelv tanításáról Antal Erika tanárnő, az angol munkaközösség vezetője mondja el a tudnivalókat.

A felvételi általános szabályai

A felvétel pontszámok alapján történik. A pontszám több részből tevődik össze:

A 9.c osztály emelt óraszámú japán csoportjába: hozott pont+központi írásbeli pont+szóbeli pont. A maximális pontszám: 50 pont+100 pont+50 pont= 200 pont

A 9.c osztály emelt óraszámú német csoportjába: hozott pont+központi írásbeli pont+szóbeli pont. A maximális pontszám: 50 pont+100 pont+50 pont= 200 pont.

A 9.d emelt óraszámú angol osztályába: hozott pont+központi írásbeli pont+szóbeli pont. A maximális pontszám: 50 pont+100 pont+50 pont= 200 pont.

Valamennyi képzési formában az írásbeli alatt az egységes központi írásbelit kell érteni. Pontszámegyenlőség esetén a rangsort a szerzett pontszámok alapján állapítjuk meg. Hozott pontok megállapítása a 9. évfolyamra jelentkezőknél: magyar irodalom, magyar nyelv osztályzatának átlaga (külön a 7. és külön a 8. félévre), történelem, idegen nyelv, matematika, biológia osztályzatok összege. (7. év vége és 8. félév). A szóbeli vizsgára csak azok a tanulók jelentkezhetnek be, akik egy bizonyos pontszámot az írásbeli vizsgán megszereztek. Ezt az ún. határpontot az írásbeli vizsgák után, az értékelő lapok átadásánál hozzuk nyilvánosságra. A behívási határpontot az iskolai honlapon is közöljük.

Az egyes képzések kódjai:

Az emelt óraszámú japán-angol nyelvi csoport kódja: 0041.

Az emelt óraszámú németangol nyelvi csoport kódja:0042.

Az emelt óraszámú angol-spanyol csoport kódja: 0043.

Az emelt óraszámú angol-francia csoport kódja: 0044.

A felvételi további részletei és időpontjai a weblap egy másik oldalán elérhetőek, ahogy már feljebb is szerepelt. Az egyszerűség kedvéért ide is beszúrjuk.

Iskolánk nagy hangsúlyt fektet az eredményes érettségire és felvételire. Ezekhez kapcsolódóan a humán munkaközösségek munkáját mutatják be tanáraink: Kőrösi Ágnes, Kaposiné Bodó Anna tanárnők és Hunyadi-Jaksa Annamária, a magyar munkaközösség vezetője.

A matematika, fizika és informatika oktatásról Zsigriné Zeller Terézia tanárnő, a matematika munkaközösség vezetője és Martonné Czemel Katalin tanárnő, a IV. kerületi matematika-fizika munkaközösség vezetője tájékoztat.

Iskolánk fontosnak tartja a határon túli kapcsolatait. Ezeket Bodó Anna tanárnő mutatja be.

Ha Babits, akkor az iskolai közösség mindenképpen sokat nyom a latba. Az érdeklődési körök szerint megalakuló diákközösségek ennek pillérei. Ilyenek például a diákújság szerkesztői, a Fortissimo irodalmi kör tagjai, a japán szakkörösök, a színjátszó körök, a fizika klubosok, a tájfutók… Legnagyobb létszámú diákközösségünk az énekkar. Csóka Beáta tanárnő kedvcsinálója következik:

Tájfutóink otthona a Farkas-erdő. A rendszeres edzések mellett egy kiváló közösség tagjaiként vehetnek részt versenyeken és edzőtáborokon Antal István és Boka György szakosztályvezetőkkel. Minden decemberben megrendezik a nagyon népszerű, csokikereső versenyt is.

Tegyenek egy virtuális sétát iskolánkban! A kisfilmet készítette Lotz Patrik 12.b osztályos tanuló, akinek Gyarmati László tanár úr segített.

A kezdő évfolyamosoknak nagy élmény a Gólyatábor, míg végzőseink a Szalagavató feledhetetlen perceire készülnek minden évben.

Ha iskolai életünkről, versenyeredményeinkről szeretne valaki többet megtudni, akkor a weblap képgalériáját és további oldalait ajánljuk szíves figyelmébe, illetve iskolánk és a Babits-csoport facebook oldalait.

Végezetül a diákéletről beszéljenek ők maguk, a diákok:

Az összeállítás elkészítéséért sokaknak jár köszönet, de külön szeretnénk megköszönni Gyarmati László és Marton Sándor tanár úr munkáját.