Gólyafészek 8.

Szerző: Vindics Dóra Közzétéve:

Legyen Ön is 1 perc!

Az umpa-lumpákra és gyárlátogató vendégeikre ma is szép nyári nap virradt. A reggeli táncos torna a bágyadtabbakat is felvillanyozta, de igazán csak akkor csillantak fel a szemek és tágultak ki a pupillák, amikor 2 és fél kiló kakaóskalács és 35 liter karamellás tej tűnt fel a horizonton. A kellő erőgyűjtés után a csapatok elindultak, hogy felderítsék, mit rejt a mesterséges csokierdő. Annyi már az elején látszott, hogy a ma délelőttre kitűzött akadályverseny nem lesz egyszerű menet. Persze közben, két állomás közt jut idő arra, hogy felidézzék a tegnapi vacsora, illetve a tévés kvíz- és vetélkedőműsor eseményeit, amibe úgy csöppentek bele, mint a filmbeli Mike Teavee a tévékészülékbe.

Az úgy történt, hogy tegnap épp a hófehér feltalálószobában álmélkodtak az ígéretes, ám még kiforratlan találmányok láttán, amikor az apró umpa-lumpák úgy gondolták, ideje a látogatókat ismét szembesíteni azzal, hogy még a csokigyárban sem minden fenékig csoki. Odavezették őket Mike Teavee börtönéhez, vagyis ahhoz a televízióhoz, amelybe a játékfüggő kisfiú büntetésképpen került bele, és gyakorlatilag – minden különösebb figyelmeztetés nélkül –, belökték valamennyi gólyát a készülékbe. Volt nagy riadalom – már a józanabbak körében ─, mások viccnek fogták fel az egészet és optimista tekintettel keresték a „nyilvánvalóan létező” kijáratot. Ők voltak azok, akik a legnagyobbat koppantak, amikor kiderült, Mike Teavee társaságával vigasztalódhatnak egyedül, de kijutni a készülékből nem fognak. S hogy hogyan menekültek meg mégis? Nos, úgy, hogy villámgyorsan megtanultak alkalmazkodni a környezetükhöz, mert a tévében éppen egy vetélkedő ment, amely kiválóan ötvözi a Legyen Ön is Milliomos! és az 1 perc és nyersz! című műsorok alapkoncepcióit. Az umpa-lumpák közölték: amennyiben tehát a szárnyaikat bontogató fiatalok sikeresen teljesítik a Legyen Ön is 1 perc! elméleti, ügyességi és kreativitást igénylő feladatait, esélyük lehet a szabadulásra. A kétkedőket gyorsan meggyőzték a cselekvőképesek, így nem volt komolyabb vita arról, hogy vállalni kell a 11 körre tervezett vetélkedőt ─ méghozzá csapatokban és egymást erősítve.

A döntés hallatán több se kellett az umpa-lumpáknak, akik nyilvánvaló zenei érdeklődésük okán egy filmzene felismerős feladattal nyitottak. Aztán erőt lehetett fitogtatni kötélhúzásban, ügyességet pedig mentőmellény átadásban – utóbbi kulcskompetenciának számít a csábító csokifolyamok világában, ahol nem is olyan könnyű a parton maradni. Néhány filmbe ragadt rakoncátlan umpa-lumpa kiszabadítása okozott némi fejtörést valamennyi csapatnak, mint ahogy az umpa-lumpa férfikórus befejezetlen rímei is. Mert milyen ige rímel felszólító módban azzal, hogy eper, kókusz vagy karamell? Nem sok ilyen van, az egyszer szent! A szkanderbajnokságon az erő győzedelmeskedett, a páros táncban a technika, a fináléban pedig mindenki, akinek egy picit jobb hallása van, mint egy botnak. Megnyugtatásul: ebbe a kategóriába mindenki beleesett! A csapatos és közös karaoke-t tegnap este egy szipi-szupi, romantikus umpa-lumpa világsláger zárta.

Kategóriák: gólyafészek