Gólyafészek 10.

Oklevél és torta

Miután az aranybilétás kiválasztottak sikeresen megugrották a három nap akadályait és ezzel együtt megismerték a gyár minden titkát és varázslatát, egy megmérettetés maradt csak hátra: a videóklip bemutató. Valamennyi csapat egy előre kiválasztott slágerhez készült, saját videoklippel lépett fel az iskolaudvar, vagy inkább gyárudvar kijelölt részén. A kliphez délután készültek lázas gyorsasággal a dekorkellékek, ám az igazán előrelátó csapatok tagjai már reggelre vízipisztollyal, strandtörülközővel és naptejjel érkeztek. A Dekor teremben rendelkezésre állt minden, a snitzertől kezdve a kartonpapírokon át a vattáig, az ötleteknek így csak a képzelet szabhatott határt. A nagy pillanat fél 5-kor érkezett el. Az új osztályfőnökökből álló zsűri elfoglalta a helyét, meglett a mikrofon is, s ezúttal az umpa-lumpák is teljes csöndben és nagy figyelemmel fordultak a képzeletbeli színpad felé. A Brutális Brownie-k, a Hupikék Dörmikék, a Fehér Harcos Habcsókok, az Aranyos Aranygaluskák, a Málnás Macaronok, a Tropikális Tutti-fruttik, a Laza Linzerek és a Mutáns Gumicukrok – minden túlzás nélkül – kitettek magukért. A dalokon átszűrődő visszatérő téma a balatoni, nyári hangulat volt. A kék minden árnyalatában pompázó kreppszalagokba belekapott a délutáni szellő, s lelki szemeink előtt feltűnt a Balaton. A látványos életképeket a Tropikális Tutti-fruttik és a Brutális Brownie-k gazdagon megtoldották színes strandlabdákkal, plasztik halakkal és vízi pisztolyokkal, de a csíkos strandtörülközőbe csavart gyerekek és a napfürdőző, egymást méregető fiúk és lányok sem hiányozhattak klipélményből. A gyermeki játékosság – ahogy az értékelésben hallhattuk – különösen a Brutális Brownie-k előadását jellemezte, akik – már választott daluk (Kelemen Kabátban: Maradjatok gyerekek) tempója miatt is – rendkívül energikus előadással lepték meg a közönséget. A sárgák (=Aranyos Aranygaluskák) a szombat esti láz emlékének felidézésre vállalkoztak a Koccintós hangulatát megragadva és kartonpapírból készült pezsgős poharakkal ittak képzeletbeli áldomást. A narancsok (=Mutáns Gumicukrok) videóklippjében repültek a szivacsok szanaszét, amikor a Honeybeast énekesnője a „te nem mosod magad után a kádat” sornál járt; az értékelés szerint az előadást a narancs édes íze és a szeretet járta át. Vizuális furfangokat az Osztálytalálkozó is tartogatott: az álmodó főhős felett egy lebegő félhold és sárga csillagok jelenítették meg az éjszakát, a dalbéli Ákosnak pedig nyakba akasztott névtáblája volt. A fehérek (=Fehér Harcos Habcsókok) produkcióját értékelő tanár bevallotta, hogy az ő szívét biztosan megdobogtatta az előadás.

A három nap teljesítményét értékelő zárszót követően mindenki oklevelet, kitűzőt és karkötőt vihetett haza. A három legeredményesebb csapatnak pedig a fehérek, a narancsok és a pirosak bizonyultak. A Wonka-torta szeleteiből, persze, mindenki kapott – sőt, repetázni is lehetett.

A háromnapos Gólyafészek szipi-szupi umpa-lumpa slágerekkel tarkított, gazdag és izgalmas programsorozatáért nagy taps illeti a főszervezőket, vagyis Balázs-Szakmári Csilla és Szarka Edina tanárnőket, illetve Balázs Gábor és Németh Máté tanár urakat, valamint a rendkívül kreatív ötletgazdákat, Vincze Kingát (12. a) és Zsigovics Dánielt (12. b). Nélkülük a Babits-ból sohasem lett volna alkalmi csokigyár.