Babits Kupa 2022 kiírás

Az Újpesti Babits Mihály Gimnázium minden év novemberének utolsó péntekén a Babits-nappal tiszteleg névadónk emléke előtt, mely mára igazi rendezvénysorozattá nőtte ki magát.

Ennek eleme a Babits Kupa, mely a IV., XV. és XIII. kerületi iskolák 8. évfolyamosai számára megrendezett tanulmányi verseny. Elsősorban egyéni jellegű, ám csapatban is eredményt hirdetünk. Az elmúlt évben visszatértünk a jelenléti versenyhez.

Tavaly megújult a nevezés, online módon van lehetőség nevezni, amiről visszaigazolást küldünk.

Öt területen (magyar nyelv és irodalom, matematika, természettudományok, földrajz, informatika) mérhetik össze tudásukat a diákok. Minden tehetséges tanulót várunk, ezért a kerületi versenyekkel szemben nem korlátozzuk az egy iskolából jelentkezettek számát.

A részvétel feltétele mindössze az elektronikus nevezés kitöltése és visszaküldése 2022. november 4-ig.

A nevezés során az iskola kiválasztása után kérjük, adják meg a felkészítő tanár nevét, a nevező email címét és az egyszerűség kedvéért több tanítvány beírását is lehetővé tettük.

A versenyt 2022. november 8-án, kedden 14 óra 45 perckor nyitjuk meg.

Rövid tájékoztató után, 15 órakor kezdődik a magyar-, és vele párhuzamosan a matematikaverseny. Ötven perc áll rendelkezésre a feladatok megoldására, majd rövid szünet után (16 óra 15 perc) a természettudományi- vagy a földrajzversenyen vehetnek részt a jelentkezők. (Lehetőség van arra, hogy egy diák két tárgyból is vállalja a megmérettetést, a következő párosításokban: magyar-földrajz, matematika- földrajz, matematika-természettudomány, magyar-természettudomány.) Az informatika verseny külön kerül megrendezésre.

Magyarból egy játékos, anyanyelvi kérdéseket tartalmazó feladatlapot kell kitölteni a versenyzőknek, kis kreatív feladattal.

Matematikából egy feladatsort kell megoldani.

Természettudományból forgószínpad-szerűen három érdekes gyakorlati probléma megoldása vár a jelentkezőkre: egy biológiából, egy fizikából és egy kémiából.

Földrajzból színes, az általános műveltséget felölelő feladatok lesznek.

Ezekre a feladatokra is 50 percet szántunk, így a versenyek 17 óra és 17 óra 15perc között fejeződnek be.

Informatika/digitális kultúra

Az idei informatikai Babits Kupa egy összetett akadályverseny az interneten és a valóságban. Egy-egy feladat helyes megoldása után lehet eljutni a következő próbatételhez, illetve a végső megoldáshoz. Azok kerülnek fel a dobogóra, akik elérnek az utolsó feladatig és ott a legtöbb pontot szerzik. Olyan egyéni jelentkezőket várunk a versenyre, akiknek nem okoz gondot megtalálni valamit az interneten, de egy kis sétától sem rettenek meg.

Ahogy az elmúlt néhány évben, úgy idén is tantárgyanként a legjobb eredményt elérő diákokat és felkészítő tanáraikat a Kossuth Kiadó szép ajándékaival és oklevelekkel jutalmazzuk.

A díjazottakról november 16-ig értesítjük emailben az iskolákat, illetve neveiket iskolánk weboldalán (www.babits.hu) is közzétesszük.

Az összetett verseny eredményét az összes szaktárgy alapján, tantárgyanként a két-két legjobban szereplő tanuló eredményeiből számítjuk ki. A legeredményesebb iskola nyeri el a Babits Kupát. Az iskola egy évig őrzi a kupát. A részletes eredményekről honlapunkon tájékozódhatnak a résztvevők.

Az Újpesti Babits Mihály Gimnázium tanulói versenyen kívül indulhatnak.