Beszámoló az ESN 2023 őszi konferenciájáról

Szerző: Marton Sándor Közzétéve:

A múzsák és erények otthona

Mosoly és könnyek jegyben jártak 2023. október 1-je és 7-e között Kolozsváron, a European School Network (ESN) legutóbbi konferenciáján, ahol a János Zsigmond Líceum közösségének köszönhetően páratlan fogadtatásban lehetett része mind diáknak, mind tanárnak. A híres erdélyi tolerancia szinte tapintható volt minden pillanatban: a líceum kórusa 11 ország anyanyelvén énekelt egy-egy dalt Ördög Ödön karnagy vezényletével.

Mátyás király és Bocskai István fejedelem szülővárosa adott otthont a szokásosnál nagyobb volumenű rendezvénynek, ahol a szervezet kötelékébe tartozó valamennyi oktatási intézmény képviseltette magát. Erdély történelmi központja, a „kincses Kolozsvár”, mely 1316-ban, Károly Róbert jóvoltából emelkedett városi rangra, a legbarátságosabb arcát mutatta az őszi napfényben, bearanyozva a város kiemelkedő építészeti emlékeit, köztük a gótikus stílusú Szent Mihály templomot, a Vallásszabadság Házát és a rendezvényt szervező, János Zsigmond Unitárius Kollégium grandiózus iskolaépületét. Az 1557-ben alapított líceum a békés együttélés eszméjének hirdetőjeként írta fel magát a történelem lapjaira és ma is ehhez az örökséghez méltóan szolgálja a művelődés ügyét. A Popa Márta vezette intézmény aligazgatója, Solymosi Zsolt mindent megtett azért, hogy a maga teljességében mutassa meg a 466 éves iskola diákjainak és tanárainak sokoldalúságát, nyitottságát és erejét.

Előbb a diákok érkeztek meg, köztük Csomai Mária (12.c) és városi kincskereső feladatok kapcsán keresték meg a közös hangot vendéglátóikkal, majd megkezdődhetett a projektmunka. A cél az volt, hogy valamennyien határozzák meg azokat a tradíciókat, amelyek szűkebb és tágabb közösségeik tagjává emelték őket. A gyökereikhez visszatérve fejtsék fel, hogy egyéni életútjuk alakulásában milyen szerepet játszott a vallási és kulturális meghatározottság. A diákok munkáját a lengyel Barto Pielak koordinálta.

Az ötven résztvevő tanár október 4-én köszönthette először a szervezőket: az Újpesti Babits Mihály Gimnázium részéről Pataki Marianna igazgató, valamint két angoltanár, Jermendi Andrea és Wiedemann Krisztina. Másnap az ünnepélyes megnyitóval kezdődött a tényleges program a líceum dísztermében, ahol többek közt a város, a megye és az unitárius egyház képviselői osztották meg gondolataikat az érdeklődőkkel. Két beszéd között egy Balázs nevű kisfiú segítségével sorsolta ki az ESN elnöke, Frederic Goibeault azt az országot, amelynek anyanyelvén a Péterffy Gyula kórus énekelt egy szép dalt. Az elképesztő bravúrra szeptember óta készültek.

A konferencia érdemi része a Vallásszabadság Házában zajlott, egy középkori eredetű gyönyörű épületben, amely a mellett, hogy az unitárius egyház történelmi emlékeit bemutató kiállításoknak ad otthont, konferencia- és kutatóközpontként működik. A ház művészettörténeti értékeit és új közösségi tereit Furu Árpád építészeti és műemlékvédelmi tanácsadó mutatta be.

Pénteken este gála zárta a hivatalos programot, néptánccal és népdalokkal, de itt mutathatták be a diákok is munkáikat. Öröm volt látni azt a gondolati gazdagságot és formai sokszínűséget, ami áthatotta produkcióikat. Az iskola zárt udvarán aztán elkezdtek hangolni a zenészek: indie pop és hard rock szerepelt menün, többek közt a kolozsvári Metallica tribute band, a Masterpiece jóvoltából.

A szabadidőt a festői szépségű községben, Torockón tölthettük el szombaton az unitárius templomban, a Székelykő árnyékában meghúzódó házak között – kedves és kedélyes helybéliek társaságában. Az asztalra került bográcsgulyás és kürtőskalács is – a javából.

Wiedemann Krisztina