Isztambul 2024 – Beszámoló

Nemekről és szerepekről a Boszporusz partján

Idén március 18-22. között volt szerencsénk részt venni az ESN törökországi tagintézményének egyik programjában. Az Istek Belde Okullari isztambuli projektjét Gender Equality címmel rendezték meg a Boszporusz tengerszoros ázsiai partján. A programunk a nemek közti egyenlőségről, a nők és a férfiak társadalomban betöltött szerepéről szólt, arról, hogy az élet különböző területein milyen elvárásokat közvetít a társadalom a lányok és nők, fiúk és férfiak felé, a nemi szerepek milyen nyomást helyezhetnek a nőkre, férfiakra.

Előadásokat hallgattunk meg a kitűzött témakörökben, majd csoportokban vitázva tárgyaltuk meg a kérdéseket. Sajnos többször is előfordult, hogy valamennyien ugyanazon az állásponton voltunk, így igazi vita nem tudott kialakulni. Az egyik felvetés például a fizetett menstruációs szabadság bevezetésének lehetőségéről szólt – az ismert spanyolországi példa nyomán.

Isztambul kulturális sokszínűségét azon a napon volt alkalmunk megismerni, amikor a szervezők átvittek minket az európai oldalra és megnézhettük a legcsodálatosabb bizánci építésű ortodox bazilikát, az Hagia Szophia-t és elsétáltunk a világ legnagyobb zárt bazárjába, a Fedett vagy Nagy  Bazárba, ahol tömérdek mennyiségű fűszer, tea, ruha és ékszer várt ránk. E mellett kipróbáltunk mindenféle finom török ételt, amivel csak találkoztunk.

A társaság vegyes volt, mert páran nem beszéltek olyan szinten angolul, ami szükséges lett volna a téma megtárgyalásához, de ennek ellenére szabadidőnkben sikerült kialakítanunk egy összetartó csapatot, akikkel azóta is tartjuk a kapcsolatot. Például nagyon jól összekovácsolt bennünket az, amikor közös erővel próbáltunk tiramisut készíteni furcsa hozzávalókból az egyik délután.

A diákpartnereinkkel nem volt szerencsénk, mert nem ugyanazokat a nézeteket képviseltük, viszont a családjaik nagyon befogadóak voltak és mindent megtettek annak érdekében, hogy otthon érezzük magunkat náluk.

Olyanoknak ajánljuk ezt a programot, akiket ténylegesen érdekel maga a téma, mivel a vitanapokon kívül nem volt részünk sok városnézésben, vagy egyéb iskolán kívüli programban.

(Feró Imola, Simao Gabriella 11.d)